مقالات

شدت نور

شدت نور

برای دیدن یک جسم توسط چشم ما، باید نور کافی از سوی منبع نوری به جسم خورده و بازتاب آن به سمت چشمان ما بازگردد. هنگامی‌که این نور تابیده از منبع نوری به اندازه کافی نباشد، دیدن جزئیات موجود در جسم برای چشم دشوار تر شده و همین امر ممکن است در گذر زمان باعث کاهش قدرت بینایی چشم شود. همچنین، از سوی دیگر نیز، اگر میزان نور تابیده شده یک منبع نوری از حد استاندارد خودش بیشتر باشد، ممکن است چشم دیگر نتواند جسم را به طور واضحی ببیند. اگر شما نیز قصد دارید بیشتر در مورد شدت نور و میزان شدت نور چیست بدانید، در این مقاله از فروشگاه ریاحی قصد داریم تا با بررسی بحث شدت در منابع نوری و واحد اندازه گیری شدت نور، شما را در انتخاب منبع نوری مناسب خود و راه‌های تشخیص آن راهنمایی کنیم.

شدت نور چیست

به طور کلی، شدت نور  همان نیروی تابیده شده از سمت یک منبع نوری در جهت معین و با زاویه معینی است که به وسیله فرمول تابع روشنایی قابل محاسبه است.

در محاسبه این شدت هر منبع نوری، فقط توان تولید منبع نیست که شدت آن را نشان می‌دهد، بلکه زاویه و جهت آن در فضا نیز دارای اهمیت است. بنابراین، این امکان وجود دارد که دو لامپ با توان‌های برابر، شدت‌های نوری متفاوتی داشته باشند.

واحد اندازه گیری شدت نور طبق قوانین شدت نور استاندارد، کاندلا است. یکی از اصلی ترین کاربرد کاندلا، مشخص کردن برد پرتو‌های نور خارج شده از چشمه نوری می‌باشد. با استفاده از این واحد اس آی، اندازه‌گیری روشنایی موردنیاز جاده‌ها و خیابان‌ها و همچنین تونل‌ها که همپوشانی چراغ‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است، ممکن است.

تفاوت شدت نور و شدت تابش و شار نوری

هنگامی‌که بحث در این مورد می‌شود، معمولا افراد این مفهوم را با مفاهیم بسیار دیگری اشتباه می‌گیرند که در اینجا به رفع این پیچیدگی در مفاهیم خواهیم پرداخت:

شار نوری :

شار نوری، مفهومی ‌است برای نشان دادن توان کل دریافت ‌شده از همه جهت‌‌ها بوده و واحد اندازه گیری آن کندلا نیست و لومن است.

مطالعه :  تفاوت ریسه ال ای دی و ریسه اس ام دی

شدت تابش :

شدت تابش یک کمیت فیزیکی عینی برای اندازه‌گیری‌های رادیومتری است.

همچنین، در مورد تفاوت شدت نور و شدت روشنایی می‌توان گفت که شدت روشنایی موضوعی جدای از بحث این مقاله است و از آن برای محاسبه میزان نور تابیده شده به سطح جسم مورد نظر استفاده می‌شود.

کمیت‌های اصلی روشنایی

لیست زیر به ذکر مهم ترین کمیت‌های اصلی در روشنایی می‌پردازد:

کاندلا: اصلی ترین یکای محاسبه شدت نور

لوکس: برای محاسبه شدت روشنایی

لومن: برای نشان دادن شار نوری(به عنوان توان نوری نیز شناخته می‌شود)

لوکس ثانیه: برای نشان دادن میزان نوردهی منبع نوری در هر ثانیه کاربرد دارد

کاندلا بر مترمربع: برای نشان دادن میزان درخشندگی منبع نوری( نام دیگر این یکا “نیت” است)

نحوه‌ی اندازه‌گیری شدت نور چگونه است

برای اندازه گیری شدت نور می‌توان از دو راه بهره برد، روش محاسباتی و یا استفاده از دستگاه اندازه گیری مخصوص:

محاسبه دستی: در روش اولیه، شدت نور، حاصل‌ضرب تابع روشنایی در میزان نوری است که در واحد زاویه یک استرادیان در جهتی خاص از یک منبع نور ساطع می‌شود. استرادیان یا زاویه فضایی، زاویه ای است که از مرکز یک کره دیده می‌شود و سطح آن را در بر می‌گیرد. محاسبه این میزان با این روش کاری دشوار بوده و فقط توسط فیزیک دانان و افراد با دانش مرتبط قابل محاسبه است.

دستگاه اندازه گیری شدت نور: روش دیگر، استفاده از دستگاه اندازه گیری شدت نور است. این دستگاه شامل یک سلول دریافت کننده نور است که نور تابیده از منبع نوری را دریافت کرده و میزان نور ساطع شده از آن منبع نوری را با یکای استاندارد کاندلا نشان می‌دهد.

کلام آخر

قبل از خرید منبع نوری مورد نظر خود، دانستن بسیاری از مفاهیم مرتبط با آن ها می‌تواند به شما در انتخاب بهترین منبع نوری مناسب محلتان کمک شایانی کند.

در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی مفهوم شدت نور چیست و نحوه اندازه گیری آن، در این راه قدمی‌ برداشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *