مقالات

دیمر چیست و چه کاربردی دارد

دیمر چیست

دیمر یکی از قطعات مهم صنعت الکترونیک محسوب می شود و به کمک آن می توان تجهیزات مختلف برقی را کنترل کرد. اساس کارکرد دیمرها کنترل ولتاژ است. در حقیقت دیمرها با کنترل ولتاژ ابزار آلات مختلف نظیر دریل ها، فرز ها، پیچ گوشتی برقی ها، لامپ ها و … امکان تغییر دور و تغییر شدت نور را فراهم می کنند. پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله از وب سایت فروشگاه ریاحی با ما همراه باشید تا با دیمرها بیشتر آشنا شوید.

دیمر چیست؟

دیمر (Dimmer) یک سیستم الکترونیکی است که در مدار تجهیزات برقی مختلف به صورت سری نصب می شود و ولتاژ ورودی را کنترل می کند. تغییر ولتاژ دستگاه با استفاده از دمپرها از پایین ترین ولتاژ ممکن تا ولتاژ منبع تغذیه امکان پذیر است. بر همین اساس دیمرهای می توانند دور تجهیزاتی مانند فرزها، پیچ گوشتی های برقی و دریل ها را تغییر دهند و یا شدت روشنایی لامپ ها را کم و زیاد کنند.

دیمر لامپ چیست

نور مطلوب محیط در طول ساعات و شرایط آب و هوایی مختلف متفاوت است و میزان ثابتی ندارد. برای رفع این مشکل دیمرها توسط مهندسین به وجود آمدند و امروزه به یکی از تجهیزات مهم سیستم های برق تبدیل شده اند.

با کمک دیمر چراغ ال ای دی می توانید میزان روشنایی را به دلخواه تغییر دهید و شدت نور را کنترل کنید. اساس کار آن ها نیز همان طور که گفته شد تغییر ولتاژ ورودی به لامپ است.

دیمر چگونه کار میکند

اصلی ترین کاربرد دیمر تغییر شدت و سرعت چرخش موتورهای الکتریکی است. دستگاه هایی که داری dimmer هستند یک کلید بر روی آن ها تعبیه می شود که به کمک آن می توان سرعت و شدت تجهیزات را کنترل کرد. اکنون می خواهیم به این پرسش بپردازیم که عملکرد دیمرها دقیقا به چه صورت است.

در ابتدا خوب است بدانید جریان برق به صورت امواج سینوسی است. با قطع کردن قسمت هایی از این امواج سینوسی می توان سطح ولتاژ موثر ورودی را از صفر تا ولتاژ منبع تغذیه کنترل کرد. در دیمرها قطعه ای به اسم ترایاک وجود دارد. ترایاک با قطع کردن ابتدای امواج سینوسی برق یا انتهای آن ها، ولتاژ ورودی دستگاه را تغییر می دهد.

بنابراین زمانی که از دیمر برای لامپ ال ای دی استفاده می کنیم وقتی که کلید دیمر را به سمت افزایش شدت روشنایی می چرخانیم، مقاومت کاهش می یابد و ولتاژ ورودی لامپ زیاد می شود. به این ترتیب روشنایی لامپ ها بیشتر می شود.

مطالعه :  رینگ لایت چیست؟ آشنایی با انواع و کاربردهای آن

انواع دیمر

دیمرها را بر اساس روشی که می توانیم آن ها را تنظیم کنیم، به چندین دسته مختلف تقسیم می شوند که در ادامه آن ها را بیان خواهیم کرد.

دیمر مکانیکی

کلید دیمر مکانیکی ساده ترین نوع dimmer است که با چرخش کلید، سطح ولتاژ ورودی را تغییر می دهد.

دیمر مکانیکی

دیمر فشاری

این نوع دیمر نیز شبیه به دیمر مکانیکی است با این تفاوت که به وسیله یک کلید فشاری تغییر ولتاژ اعمال می شود.

دیمر فشاری

دیمر لمسی

نوع پیشرفته تر دیمرها، دیمرهای لمسی هستند و تنظیم آن ها توسط یک صفحه لمسی صورت می گیرد.

دیمر لمسی

دیمر هوشمند

امروزه با پیشرفت تکنولوژی دیمرهای هوشمند نیز در دسترس هستند که البته قیمت آن ها بیشتر از دیگر مدل ها است. از جمله دیمرهای هوشمند می توان به دیمرهای صوتی اشاره کرد.

دیمر هوشمند

مزایای استفاده از دمپرها

استفاده از دمپرها در تجهیزات روشنایی مزایای زیر را به همراه دارد :

  • افزایش زیبایی دکوراسیون داخلی و نورپردازی ساختمان ها : امکان ایجاد نور مطلوب متناسب با شرایط محیط و ساعات مختلف شبانه روز، نورپردازی محیط را به میزان قابل توجهی بهبود می دهد و در زیباتر شدن دکوراسیون داخلی ساختمان ها نقش دارد.
  • نصب و استفاده آسان : برای نصب دیمرها نیازی نیست سیم کشی ساختمان خود را تغییر دهید، تنها کافی است پس از قطع فیوز برق، کلید دیمری را با کلید معمولی تجهیزات تعویض کنید. پس از نصب نیز کنترل روشنایی محیط با استفاده از یک کلید انجام می شود. لازم به ذکر است که از دیمرها برای کنترل شدت روشنایی تمامی انواع لامپ ها نمی توان استفاده کرد بنابراین اطمینان یابید که لامپ شما قابلیت نصب کلید dimmer را داراست. به عنوان مثال لامپ های فلورسنت را نمی توان با استفاده از سیستم دیمرها کنترل کرد.
  • کاهش مصرف برق : با استفاده از دمپرها دیگر نیازی نیست که لامپ ها همیشه شدت روشنایی زیادی داشته باشند و می توان در ساعات مختلفی روشنایی آن ها را کاهش دارد. از این طریق از اتلاف انرژی برق جلوگیری می شود و هزینه قبض برق نیز کاهش می یابد.
  • افزایش ماندگاری و طول عمر لامپ ها : با کمک دیمر، لامپ ها بیش از حد گرم نمی شوند و سرعت فرسودگی قطعات مختلف لامپ کمتر می شود.

کلام آخر

دیمرها نوعی قطعات الکترونیکی هستند که با کمک آن ها می توان سطح موثر ولتاژ ورودی تجهیزات مختلف را کنترل کرد. تغییر سرعت فن، تغییر شدت روشنایی نور لامپ ها، تغییر دور دریل ها و … از جمله اصلی ترین کاربرد دمپرها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *